Het is verbazingwekkend hoe vaak mensen zich afvragen waarom het bewerken van een foto zo’n langdurig proces kan zijn. Begrijpelijk, toch? Er komen veel vragen voorbij, zoals waarom het zo veel tijd kost, wat er precies wordt aangepast en waarom dit zo belangrijk is. Als je net zo nieuwsgierig bent als iedereen dan ben je hier aan het juiste adres!

Het bewerken van foto’s is niet alleen het toepassen van een paar filters en effecten om een beeld er mooier uit te laten zien. Het gaat veel dieper dan dat. Het draait allemaal om het verhaal achter de foto te vertellen.

Software

Talloze fotografen vertrouwen op Photoshop en Lightroom voor het bewerken van hun foto’s, en eerlijk gezegd behoren deze twee softwareprogramma’s ook tot mijn absolute favorieten. Maar begrijp je waarom sommigen denken dat iedereen ze wel kan gebruiken? Het geheim zit ‘m in de beheersing ervan, tot in de kleinste details. Pas wanneer je een fotobewerkingsprogramma van binnen en van buiten kent, kun je echt het uiterste uit je foto’s halen. Het vergt tijd, geduld en een flinke dosis toewijding, maar geloof me, het is de moeite meer dan waard.

Tijdens mijn fotografieopleiding heb ik ontzettend veel geleerd over deze programma’s, maar het verrassende is dat je telkens weer nieuwe dingen ontdekt. Het is een voortdurend leerproces dat je steeds verder brengt in je vaardigheden en creativiteit.

Compositie

Het kiezen van de juiste compositie is van essentieel belang, zelfs al tijdens het fotograferen. Hoewel je een foto kunt bijsnijden tijdens de bewerking, moet je onthouden dat elke keer dat je bijsnijdt, je ook wat kwaliteit verliest. Daarom begint de bewerking eigenlijk al op het moment dat je de foto maakt. Het draait allemaal om het vastleggen van het perfecte shot vanaf het begin, zodat je later in de bewerkingsfase zo min mogelijk hoeft in te grijpen.

Filters en effecten

Als professioneel fotograaf is het enorm belangrijk om je eigen unieke stijl aan een foto toe te voegen. Ik heb bijvoorbeeld mijn eigen speciale filter en gebruik enkele geheime effecten, die ik natuurlijk niet zomaar prijsgeef ;-). Maar afgezien daarvan zijn er talloze standaardfilters die een foto al een hele nieuwe uitstraling kunnen geven. Als je moeite hebt om een filter te kiezen, is een handige tip om dezelfde foto meerdere keren op te slaan met verschillende filters, zodat je ze gemakkelijk kunt vergelijken.

Maar er komt nog veel meer kijken bij het bewerken van een foto. Denk aan zaken zoals temperatuur, kleurtint, contrast, belichting, schaduwen, enzovoort… Het zijn al die kleine details die het verschil maken en die samen een foto tot leven brengen.

Retoucheren

Een van de meest cruciale en vaak tijdrovende onderdeel van fotobewerking is het retoucheren. Dit bevat het wegwerken van tijdelijke oneffenheden zoals een plotselinge puist die net voor de fotoshoot opkomt, andere kleine oneffenheden of zelfs make-up die op ongewenste plekken is uitgelopen. Ook gaat het om het verfijnen van de huid en het laten stralen van de ogen. Zelfs dat ene plukje wegvliegende haar, wordt mooi weggewerkt.

Het is belangrijk op te merken dat ik nooit moedervlekken, sproeten of andere unieke kenmerken aanraak die iemand zo speciaal en bijzonder maken. Deze natuurlijke schoonheden zijn een belangrijk onderdeel van wie we zijn, en ze verdienen het om te worden gezien.

En met al deze bewerkingen transformeer je van deze originele foto…

Naar deze bewerkte foto!

Ben je nu razend enthousiast geworden en wil je jouw mobiele fotografie en bewerking naar een hoger niveau tillen? Dan heb ik iets speciaals voor jou! Misschien is deze workshop wel precies wat je zoekt! Of heb je interesse in een van de andere workshops die ik aanbied? Neem vooral contact met mij op!

Tot snel!
Liefs,

Shirley