Restauratie en bewerking

Oude foto’s zijn vaak kostbare herinneringen aan momenten uit het verleden. Helaas kunnen deze foto’s na verloop van tijd beschadigd raken door vlekken, scheuren, verkleuringen en andere tekenen van veroudering. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om deze foto’s een nieuw leven te geven met digitale restauratie. Ik bied deze dienst aan en zal in deze blogpost vertellen hoe dit proces werkt.

Werkwijze

Verzamel foto’s
Het is belangrijk om te bepalen welke foto(‘s) je graag zou laten restaureren, dit kan één foto zijn of meerdere.

Digitaliseer de oude foto
Voordat ik het restauratieproces kan beginnen, wordt de foto op hoge resolutie ingescand, zodat alle details goed zichtbaar zijn. Hiervoor gebruik ik een speciale fotoscanner waarmee ik ook negatieven kan inscannen.

Maak een back-up van het origineel
Voordat ik begin, maak ik altijd een extra back-up van het origineel, zodat ik altijd terug kan naar het begin mocht er per ongeluk iets misgaan tijdens het restauratieproces. Gelukkig is dit nog nooit gebeurd!

Kleine correcties
Ik begin altijd met kleine correcties zoals stof, krassen, vlekjes en scheurtjes. Deze gaan als eerste ‘in de weg’ zitten, waardoor je later de details niet mooi krijgt.

Grote beschadigingen
Mocht de foto grote beschadigingen hebben zoals scheuren, vouwen of missende stukken, dan is het nu tijd om deze te restaureren zodat de foto weer mooi compleet is.

Herstel van kleuren
In de loop van de tijd verkleuren foto’s. Dit wordt ook mooi aangepast en de foto wordt weer zo goed mogelijk naar de originele kleur gebracht. Precies zoals het origineel zal niet lukken omdat ik nooit zeker weet wat de originele kleuren zijn, maar eventueel samen kunnen we dit zo goed mogelijk namaken.

De laatste details
Als alle bovenstaande processen zijn afgerond, ga ik nog de laatste details langs zoals stof of vlekjes die ik heb gemist, zodat de foto er als nieuw uitziet.

Opslaan en afdrukken
Als het restauratieproces is afgerond, wordt de nieuwe versie goed opgeslagen en voor je afgedrukt, zodat je de foto een nieuw leven kunt geven. Je ontvangt de foto ook digitaal, zodat je deze eventueel kunt delen.

Wat heb ik al mogen doen?

Ik heb al verschillende klanten mogen helpen met allerlei soorten restauraties; ik heb zelfs eens iemand uit een foto moeten verwijderen! Geen enkele vorm van restauratie is te groot of te klein. Als de foto voor jou speciaal is, is het zeker de moeite waard om deze te laten restaureren.

Eindresultaat

Elke restauratie is anders en sommige duren ook langer dan andere. Het eindresultaat van een succesvolle digitale restauratie is een gerestaureerde foto die de schoonheid en de emotionele waarde van het origineel behoudt, terwijl het ook wordt beschermd tegen verdere achteruitgang.

Wat bied ik aan?

Ik bied verschillende prijscategorieën voor digitale restauratie aan, zodat er voor elk soort restauratie een optie is. Of het nu gaat om alleen het terughalen van de kleuren of om het verwijderen van grote scheuren en vouwen waar je vanaf wilt, alles is mogelijk. Weet je niet zeker welke prijscategorie het beste bij je foto past? Neem dan contact met mij op, en we kunnen samen bekijken wat de beste optie is voor jouw foto.

Tot snel!
Liefs,

Shirley